Bagi mak-mak yang pandai menjahit atau tukang jahit, bab yang paling renyah adalah untuk jahit bahagian leher baju. Memang makan masa, terutamanya nak sembat silang pangkah pada bahagian tersebut.
Sebenarnya, tak perlu susah payah lagi, boleh cuba jahit leher baju ikut perkongsian ilmu oleh tukang jahit, Kyla Stylish ini. Menurut wanita ini, teknik tersebut merupakan cara paling mudah dan cepat untuk jahit leher tanpa perlu guna kain gam sebagai lapik dalam. Lebih jimatkan masa, malah boleh siapkan 5-7 helai baju dalam masa masa sehari.
Berikut perkongsiannya;
CARA MUDAH JAHIT LEHER
“Kali ni kyla nak share cara paling mudah + cepat untuk jahit leher tanpa perlu guna kain gam sebagai lapik dalam. Dan tak perlu nak bersusah payah buat bias tape bagai.. Paling best dah tak payah susah-susah nak sembat ( silang pangkah ).Jimat masa!! Boleh pulun sehari 5 – 7 pasang pasti siap”.
“Tapi, dok pulun-pulun pon mesti kena jaga kualiti OK. Jangan abaikan kualiti sebab nak kejar kuantiti dah laaaa. Kesian customer dah bayar mahal-mahal, tapi hasilnya tak seberapa.”
“Sebelum ni kyla pernah share cara mudah jahit leher baju kurung yang ada belahan tengah.Alhamdullilah, feedback sangat baik.Ada yang siap PM kyla and share gambar hasil jahitan beliau setelah rujuk post yang kyla pernah share tu.”
“Kali ni hampir 30 gambar yang kyla share tau!! Supaya mudah di fahami. Penerangan ada pada setiap gambar.. So, rajin-rajin la klik setiap gambar dan baca penerangan tu ye.
“Ilmu Allah elok la di panjang panjangkan.Mudah-mudahan banyak beri manfaat kepada orang lain juga.”
Cara Membuat:
1.Ni hasil leher hadapan.
2.Hasil leher belakang.
3.Ambil lebihan kain perca. Bentangkan pada papan iron.
4.Lipat kain perca menjadi serong. Dan iron kain tersebut!
5.Tanda 3/4 inci pada garisan serong kain perca.
Ads
6.Gunting ikut garisan yang telah ditanda 3/4 inci.
7.Ni rupa kain perca yang dah siap digunting serong tadi.. Untuk kegunaan lapik / kemasan leher. Ala-alaaa macam bias tape jugak. Tapi tak payah susah-susah nak iron lagi dah part dalam.
8.Ni kyla dah siap jahit zip dengan cantum bahu.. so, jahit zip & cantum bahu dulu laaaa.
9.Ambil kain lapik serong tadi.. letak hujung-hujung basi zip. Dan jahit 1/2 inci ok. Macam dalam gambar tu.
10.Jahit keliling 1/2 inci tau!! Kain lapik tu kan dah potong serong. So, kain tu akan ikut je pusingan bulat leher tu sebab memeri.. mesti potong serong. Kalau lurus je tak kan jadi faham!!
11.Jahit sampai habis keliling leher tu.. sama je 1/2 inci.. kalau ada balance kain lapik tu potong buang bagi sama basi hujung zip tu.
Ads
12.Dah siap jahit keliling leher! Yeayyyy.. Eh, belom siap penuh lagi tu.. sabar sikit je lagi.
13.Ni ghupa yang dah jahit kain serong tadi.. buruk lagi tu. Kena jahit lagi tuk kemasan dalam.
14.Ambil gunting dan guntingkan / potong basi dalam tu tinggai 1/4 inci je tau!! Buang peghabis basi keliling leher tu.
15.Dah siap buang basi. Jahit tindih pada lapik kain tu. Macam dalam gambar.
16.Jahit tindih keliling bagi peghabis.. Nampak tak macam gambar tu.
17.Ni part nak kemaskan tang zip.. leceh sikit. Tp kalau dah paham mudah je.Mesti puas hati laaa.. hasil jahitan nampak kemas sangat. Bentang macam tu tau! Senang nak paham tuk gambar seterusnya nanti.
18.Tarik lapik tu terbalikkan kebawah.. macam dalam gambar tu. Dan jahit atas lapik tu.
19.Ni pon sama.. Tarik lapik tu Terbalikkan dan jahit.. Nampakkan? Baik cakap nampak! Hehe. Jenuh tau nak amik satu persatu gambar tuk korang mudah paham..
Ads
20.So?Tengok la gambar tu.. Terbalikkan lagi.. tarik hujung zip tu keluar.. Peghati gambar tu betul-betul..
21.Nampak tu.. lapik tu lipat macam tu.. yang lebih2 jolok masuk dalam.. Jangan ada yang keluar pulak!! Dan mula jahit dari hujung zip.. Jangan jahit zip pulak. Nanti x boleh tarik zip sampai habis. Hehe.
22.Jahit tindih ikut lapik tu keliling leher tu!
23.Jahit sampai habis tau.. Nampakkan macam dalam gambar tu!
24.Ha, siap dah ni.. Iron bagi nampak kemas + cantik lagi ye. Rajin-rajin la iron. Jangan nak jimat letrik sangat.
25.Alhamdullilah.. siap dah!! Ni hasilnya.. Macam mana hasilnya ni bagi pendapat korang? Dah tak payah nak susah-susah jahit sembat pulak kan? Mudah tak?Kalau mudah tolong la share post ni.. supaya dapat mudahkan kerja orang lain jugak! Sama-sama dapat pahala. In sha Allah..
26.Ni hasil pandangan leher belakang pulak.. Nampak tu zip boleh tarik peghabis sampai ataih.. Ok x?
27.Patung fitting pun nampak cantik je kan leher tu. Terletak je kan!! Baik puji cantik. ( perasan je lebih ) hehe.. Dah sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri.. ye dak?
MW: Semoga perkongsian ilmu jahitan ini bermanfaat. Kerja menjahit bahagian leher lebih mudah dan nampak kemas! Paling penting tak perlu sembat lagi dah.
Cili kisar, salah satu keperluan yang mesti ada dalam peti ais mak-mak. Nak tak nak mesti akan digunakan dalam setiap masakan.
Ada sesetengah mak-mak rasa beli cili kisar kat kedai senang dan cepat. Terus boleh guna. Tak kurang juga mak-mak yang lebih suka buat sendiri cili kisar homemade ini.
Maklum saja, cili kisar yang dijual sesetengahnya pesdas sangat dan tak kurang juga warnanya pun tak semerah yang diinginkan.
Bagi mak-mak yang selesa buat sendiri cili kisar, keberangkalian untuk tahan lama mungkin hanya dua tiga hari. Lepas itu mulalah masam dan berkulat. Tak tahan lama.
Bagaimana nak bagi cili kisar yang mak-mak buat sendiri ini tahan lama. Jangan risau boleh ambil petua daripada Mim Yusof ini dalam membuat cili kisar tahan lama dan tak berkulat.
“Kali ini nak kongsi petua nak bagi cili kisar tak berkulat dengan cepat. Biasa yang saya buat tahan berbulan-bulan dalam peti ais, tidak berkulat atau pun masam”
Bahan-bahan: Lada kering Bawang putih Air yang ditapis (Boleh guna air coway atau jenama apa sekalipun, asalkan air tapis)
1. Gunting kecil-kecil lada kering, basuh bersih dan buang bijinya. Anggaran lada kering yang biasa guna sebanyak 400 gram.
2. Guna bawang putih sebanyak 3 labu, buang kulit dan basuh bersih.
3. Masukkan dalam kuali atau periuk cili kering tadi bersama bawang putih. Rebus sekali. Pastikan masa merebus gunakan air tapis. Elakkan daripada guna air paip
4. Rebus bahan tadi sehingga cili lembut.
5. Toskan dalam bakul. Tak perlu basuh sebab sudah rebus dalam air tapis. Kalau basuh sekali lagi dengan air paip, ia boleh menyebabkan kulat pada cili kisar tadi. Selepas itu, bolehlah kisar cili tadi bersama bawang putih. Gunakan air tapis juga.
6. Inilah hasilnya. Insya Allah tahan lama. Kalau nak mudahkan mak-mak, boleh simpan dalam bekas kecil-kecil untuk sekali pakai. Boleh buat stok.
Info: Penggunaan bawang putih ini penting sebagai pengawet dan bagi cili tahan lama dan tak berkulat.
Selamat mencuba!
Mingguan Wanita : Kalau sebelum ini tak pernah letak bawang putih, apa kata masukkan sekali bawang putih. Paling penting jangan guna air paip, guna air yang ditapis.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Ramai yang sedia maklum penggunaan air fryer dapat menjimatkan penggunaan minyak dan masakan pun lebih sihat. Jika di rumah ada air fryer, penting ambil tahu ‘pantang larang’ penggunaannya. Barulah air fryer yang dibeli dapat tahan lama dan tak mudah rosak.
Pastikan AF berada 15 cm atau lebih jarak dari dinding dan sekeliling. AF boleh cair jika berlaku pantulan haba.
2. Timer
Timer dilarang undur sebab akan mudah rosak. Jika masakan dah masak tetapi minit masih berjalan, boleh tarik keluarkan loyang. Pemanasan akan terhenti (kalau jenama Tefal). Tutup suis dan biarkan minit tersebut kembali ke kosong dengan sendiri.
3. Jangan Tutup Suis Semasa Sedang Memasak
Jangan tutup suis semasa sedang memasak, sudah tentu kita akan keluarkan loyang sebab nak cek makanan masak tau tak, masa tu la pemanasan akan terhenti, boleh la tutup suis. Apa-apa pun ikut la kesesuaian AF masing-masing. Cuma elakkan paksa timer kembali ke 0.
4. Jangan Masukkan Bahan Ringan
Jangan masukkan bahan ringan mudah terbang dalam AF kerana di dalam AF ada putaran angin yang kuat. Bahan ringan akan terbang dan terbakar bila terkena pemanas. Contohnya kulit popia, kertas pelapik. Akan menyebabkan AF akan terbakar.
5. Jangan Basuh Bekas Sewaktu Panas
Jangan terus basuh bekas nonstick sewaktu panas. Nonstick akan cepat tertanggal.
6. Elakkan Air
Elakkan air didalam air fryer, masak maggi tak sesuai guna AF. Nama lagi fryer bukan steam, bukan rebus.
7. Kuantiti Makanan Mempengaruhi Suhu & Masa
Kuantiti makanan yang dimasak boleh mempengaruhi penggunaan suhu dan masa. Contoh analogi, goreng 1 biji karipap sahaja dan goreng 4 biji karipap serentak. Guna suhu dan masa yang sama, karipap mana akan hangus atau masak dahulu? Yang penting kena try and error. Belajar dari pengalaman.
8. Saiz Air Fryer
Saiz AF juga memainkan peranan. Sebagai analogi, pada suhu 37C anda berada di dalam bilik kecil 10 minit seorang diri dan pada suhu 37C anda berada di dalam dewan besar 10 minit seorang diri. Yang mana akan berpeluh lebih banyak? Bezakan.
Begitu juga dengan di dalam AF. Nak makan 2 orang tapi AF 5.8 liter. Dan nak makan 6 orang tapi AF 1.8 liter. Macam mana nak urus? Jom fikir.
9. Boleh Lap Pemanas Dengan Tisu Basah
Boleh lap pemanas yang berlingkar macam ubat nyamuk tu dengan tisu basah. Kalau ada kotoran, jangan siram air. Kotoran apa? Mungkin minyak atau air dari ayam bakar terpercik. Jangan pasang suis, pastikan AF tak digunakan dalam tempoh tertentu sebelum dan selepas lap. Jangan la lepas masak terus lap atau lepas lap terus guna. Pastikan ia kering semasa nak guna. Guna wet tisu biasa untuk lap, jangan guna ada perisa strawberry atau alkohol.
Makanan beku boleh masuk AF terus, asalkan tak bercantum satu sama lain.
Contoh Penggunaan Salah Air Fryer
Pengguna juga harus tahu kegunaan AF yang sebenar. Di bawah ini merupakan contoh cara penggunakan yang salah:
Goreng telur sebiji guna AF, suhu 120 masa 10 minit. Kalau goreng atas pan nonstick 1 minit je, guna dapur gas. Jadi, mana yang lebih jimat masa? Mestilah guna dapur.
Masak nasi kukus guna AF. Nama lagi air fryer bukan air steam. Kalau lemang ok la sebab kita bakar.
Goreng donat separuh masak guna dapur gas, kemudian masak guna air fryer nak bagi bagi. Haish, 2 kali kemas pula.
Kukus ikan dalam AF.
Defrost ayam beku dalam AF untuk buat sup. Masak la ayam tu nanti, jadi ayam goreng pulak.
Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang ada ‘air fryer’dekat rumah tu, sila ambil perhatian tip dan panduan yang dikongsikan ini. Barulah ‘Air fryer’ yang digunakan tahan lama dan tak mudah rosak.
Rupanya ada cara mudah untuk hilangkan masalah ketuat dan kita boleh buat sendiri je di rumah hanya guna 4 bahan. Tak perlu pergi klinik pun. Paling penting untuk buang ‘akarnya’ agar biji ketuat tak tumbuh semula.
Mungkin ramai yang tak tahu, ketuat adalah disebabkan oleh virus Human Papilloma (HPV). Mana-mana bahagian boleh dijangkiti terutamanya di jari, tangan dan kaki. Bahagian yang dijangkiti akan mula menimbul, berbiji keras manakala permukaannya pula menjadi kasar.
Cara mudah untuk hilangkan ketuat ini dikongsikan oleh Hanis Samsuddin sebagai panduan.
Saya pasti ramai yang mengalami masalah ketuat. Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak?
Apakah punca ketuat?
Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang memang menjadi pembawa kepada virus ini. Tak semua orang akan mendapat ketuat, tetapi sesetengah orang yang badannya tak dapat memendam kegiatan virus ini akan mendapat ketuat.
Bagaimana nak hapuskan ketuat?
Ketuat mempunyai “akar” yang mana akar ini jika tidak dihapuskan, akan membolehkan ketuat tumbuh kembali. Kita perlu memusnahkan akar ketuat supaya ketuat tidak datang kembali.
Bahan-Bahan Diperlukan:
1. Apple Cider Vinegar
Ini bahan aktif yang akan membunuh ketuat. Asid asetik dalam cuka sangat efektif untuk membunuh akar ketuat. Kalau tak ada Apple Cider Vinegar boleh guna cuka makan yang biasa tu. Balsamic vinegar pun boleh tapi mahal.
2. Kapas
Kapas akan menyerap dan menyimpan cuka. Gunakan kapas yang daya menyerapnya kuat. Facial cotton pun boleh digunakan.
3. Plaster atau Duck Tape
Plaster atau duck tape bertujuan untuk memegang kapas yang direndam dalam cuka. Gunakan tape yang kuat daya lekatnya.
4. Vaseline
Asid dalam cuka tidak kenal kulit sihat atau kulit ketuat. Dengan menyapukan vaseline pada kulit sihat, ia terlindung dari tindakbalas cuka.
Caranya Membuat:
1.Sapu vaseline dekat keliling ketuat (jangan terkena ketuat)
2.Basahkan kapas dengan cuka,letak atas ketuat dan plaster. Biarkan semalaman.
Ketuat tidak disapu vaseline. Kulit yang sihat akan turut mengecut apabila terkena cuka.Jadi pastikan ada menyapu vaseline dikeliling kulit ketuat sebelum meletakkan cuka.
Hari ketiga:
Cuka sudah menembusi lapisan kulit mati pada ketuat dan mula bertindak pada akar. Pada hari pertama dan kedua tiada rasa apa-apa sebab cuka memakan sel kulit mati. Pada hari ketiga bila akar sudah ditembusi akan rasa sedikit pedih.
Contoh balutan plaster pada jari.
Kelihatan akar ketuat menjadi hitam.. Ini menandakan sel-sel ketuat mula mati dimakan asid.
Kelihatan ketuat dah mati.
Apabila ketuat jadi macam ni,boleh la korek sikit demi sedikit.
Ketuat yang berjaya dikorek.
Hasilnya, kulit kembali licin seperti biasa dan bebas ketuat.
Mingguan Wanita: Jadi jika ada masalah ketuat, boleh cuba cara mudah yang dikongsikan ini untuk menghilangkannya. Guna 4 bahan je, akar ketuat pun musnah dan tidak tumbuh semula.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...