Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Cara ibu anak 7 ini menguruskan pakaian sekolah anak dan baju kerja suami isteri sememangnya cukup sistematik. Kalau mak-mak tak boleh tiru sampai seminggu, boleh cuba ikut kadar hari yang mampu. Apa yang dikongsikan oleh Puan Zuera Burn adalah cara beliau.

Nanti mak-mak boleh ambil idea dan olah ikut kesesuaian keluarga. Sebab itu mak-mak pun kena jadi kreatif juga macam Zuera ini. Sebab cara yang dipraktikkan ini memang takkan buat anak-anak susah hati apatah lagi kelam kabut bila nak ke sekolah di pagi hari.

Panduan yang dikongsikan ini sebenarnya lebih menjimatkan ruang dan menjimatkan masa mak-mak dari melipat pakaian. Konsep gantung dan buh label ikut jumlah hari dipakai lebih sistematik dan lebih mudah diurus.

Apa pun kerajinan ibu anak 7 ini sememangnya Mingguan Wanita cukup salute. Moga mak-mak lain diberi kelapangan untuk istiqamah sebegini.

Tip Urus Baju Sekolah Anak-anak Dan Baju Kerja Suami/Isteri Cara Zuera

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Baju Sepasang Sehari Untuk Seminggu

Sediakan baju sepasang sehari dan cukup untuk seminggu. Kalau saya 5 pasang seorang lah dan bila 5 orang jadilah 25 pasang seminggu. Tahun depan 30 pasang untuk anak-anak. Sila jangan pengsan dulu ya.

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Gosok Ikut Jenis Pakaian

Ok ni tips semasa menggosok. Sila buat pengkhususan setiap kali buat apa-apa tugas contohnya bila gosok kain gosok semua kain jer dan bila gosok seluar gosok seluar saja baru lebih cepat dan sistematik lah kerja buat kita.

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Ini Detail Untuk Setiap Pakaian Sekolah Anak

Saya buat macam ni : baju, seluar, tie, singleo bila anak-anak dah siap mandi ambil 1 hanger. Siap ada semua kat situ kan senang.

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Ini Pula Detail Susunan Baju Suami/ Isteri

Untuk baju suami dan saya pun siap-siap dah macam baju anak-anak juga tapi untuk diri sendiri special sikit sebab bila nak pakai tu tetiba eh eh nak pakai tudung ni lah tak nak lah yang tu (standard bagi wanita lain jugak kan) so saya dah siap sangkut dan iron semua tudung tu.

4 Idea Kreatif Gantung Baju Sekolah Anak

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Pertama : Cara Gantung Hanger Berlapis

Kalau tak muat tempat sangkut guna cara ni : pembuka tin tu letak situ. Hehehe.. jimat ruang kan?

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Kedua : Gantung Cara Macam Ini, Susun Baju Ikut Nama Anak Kat Dinding

Ni kalau ada ruang anda boleh letak macam ni. Kemas, tersusun dan cantikkan?

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Ketiga : Satu Lagi Idea Gantung Baju Sekolah Anak

Atau wujudkan satu bilik atau ruang persalinan macam ni pun okay kan.

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Keempat : Labelkan Ikut Hari

Kaedah ni pun menarik tau. Tulis hari so anak-anak tak tertukar lah. Sila cuba baru tahu sesuai ke tak.

 

Ibu Anak 7 Kongsi Tip Urus Pakaian Sekolah Anak & Baju Kerja Suami Isteri, Cara Gantung-Berlabel Ikut Jumlah Hari

Bila Masa Nak Buat Semua Kerja-Kerja Menggantung Plus Gosok Baju Ni

Tips untuk jimat masa. Sebab saya nak spend masa untuk suami dan anak-anak kalau hari cuti so tak nak lah nanti hari cuti tapi kita terlalu sibuk dengan nak urus rumahtangga. Jadi kena kemas time yang diorang sibuk atau tiada di rumah.

Hari terakhir kerja contohnya pantai timur cuti Jumaat jadi hari Khamis lah kan…

Balik kerja hari khamis tu ..

1. Perkara pertama adalah kutip semua baju dan basuh. Pastikan semua siap termasuk baju putih.

2. Lepas tu kemas semua bahagian utama iaitu ruang tamu, ruang rehat,l epas tu semua ruang dan bilik yang memang tak digunakan kecuali bilik tidur. Kemas, lap habuk dan sapu tak termasuk vacum dan mop.

3. Lepas tu bersiap lah untuk dinner kan? Sambung malam pula.

4. Malam boleh sidai baju. Kalau pakai dryer memang terus boleh siap lah.

5. Malam juga boleh lah kemas bilik.

7. Esok pagi bangun jer boleh terus sinsing lengan.

8. Sapu semua ruang, vacuum dan mop

9. Okay dah siap pun kemas sebab semua dah siap-siap semalam kan. Jadi bolehlah masuk dapur dengan tenang siapkan breakfast dan siapkan bahan untuk minggu depan pula.

10. Kalau anda bijak merancang masa yang diambil lebih kurang 1-2 jam jer untuk cuci, packing dan siap masak untuk tengah hari pula sambil kemas-kemas dapur dan peti sejuk.

11. Lepas tu boleh sambung lipat baju, gosok baju dan sediakan pakaian untuk minggu depan juga.

Siap untuk seminggu.

 

Kenangan dengan anak-anak tahun lepas.

Sadonya Ibu Anak 7 Ini, Ada Rahsia Lain Yang Mak-Mak Kena Tahu

Saya pun ada anak kecik baru 10 bulan masih lagi boleh buat dengan gangguan si kecil.

Eh silap…saya anak 7 boleh buat takkan uols baru anak 2-3 takleh buat. Sentap lah sentap. Sebab bila tak amal rajin sekarang nanti malas tu sampai lah ke tua.

Ada saja anak dah 4 kemas tempat tidur pun malas.

Bertabahlah mak mak sekalian. Memang macam tu pun. Kalau suami tolong layan dan tolong kemas sekali memang bertuah lah mak-mak sekalian.

Rahsia sado Zuera ini rupanya cuma amalkan zikir waktu mengemas dan memasak. Ini katanya,

Sambil kemas-kemas
Sambil masak-masak

Berzikirlah.
insyaAllah.. Boleh bantu anda hilang stress.

Sumber/Foto : Zuera Burn