halau cicak

Kehadiran cicak di rumah pasti tidak di senangi oleh kaum wanita yang geli dengan binantang ini. Tambah kalau cicak itu jenis keluar malam-malam secara berjemaah, lagi buat hati mak-mak geram. Sudahlah binatang ini jenis meninggalkan najisnya merata-rata. Kalau biarkan makanan tanpa ditutup pun cicak boleh masuk!

Haaa… mak-mak jangan susah hati, sebab 6 petua ini cukup membantu halau cicak yang ada di rumah. Jom semak!
6 Petua Halau Cicak

1. Cili kering

Boleh gantungkan sebungkus cili kering di kawasan yang banyak cicak. Bau cili kering itu akan menyebabkan ketidak hadiran cicak.

IKLAN

2. Bela Kucing

Cicak sangat takut kepada kucing, jadi belalah kucing untuk penyelesaiannya!

3. Kulit Telur Ayam

Cicak sangat alergik dengan mineral kulit telur ayam. Caranya adalah basuh dan keringkan kulit telur ayam itu dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan pada saiz yang kecil. Letakkan di mana-mana untuk mengelakkan cicak berkunjung.

IKLAN

4. Bunuh Serangga

Pastinya anda mengetahui bahawa serangga adalah makanan cicak. Jadi anda seharusnya membunuh serangga terlebih dahulu. Sekiranya rumah anda tiada serangga, pastinya cicak juga tiada!

5. Jaga Kebersihan Rumah

Benda paling mudah, sila pastikan rumah anda sentiasa bersih dan kemas bagi mengelakkan kehadiran cicak. Terutama sinki di dapur, jangan biarkan pinggan penuh dalam sinki ya!

IKLAN

6. Air dan Cili Api

Cicak sangat tidak sukakan campuran air dan cili api. Ambil 4 hingga 5 biji cili padi dan bancuhkan bersama air. Masukkan dalam botol spray. Kemudian spray di tempat yang adanya cicak.

Ok lepas ini settle masalah cicak di rumah, anda boleh pilih mana-mana petua di atas yang bahannya senang nak dapat ya. Moga ada hasilnya!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI