Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh buat skrub atau lulur sendiri dirumah, hanya menggunakan bahan-bahan semula jadi yang sedia ada didapur je.Ia pastinya lebih selamat serta mampu membuatkan tekstur kulit badan jadi lebih bersih, halus mulus dan berseri.

Cara membuat skrub semulajadi menggunakan campuran kunyit hidup, beras dan pes asam jawa ini dikongsikan oleh Norliza Mohd Salleh sebagai rujukan kaum wanita yang suka nak cantikkan diri.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Hari saya bukan #share pasal jamu. Tapi nak share sesuatu untuk dihidangkan pada kulit kita agar mulus giteww.Ok kali ni jom kita buat lulur/scrub untuk kulit kita.Yang ni homemade. Tiada bahan kimia dan Selamat digunakan. Bahan pun mudah nak dapat.Khasiat pun banyak. Kunyit dan asam jawa memang makanan terbaik untuk kulit tau.Dah banyak produk kecantikan bersumberkan kunyit. Kan?Kali ni kita buat sendiri ler..

Bahan-Bahan:

Kunyit hidup – 1 ruas (hiris)
Beras ( terpulang nak banyak mana)
Pes Asam Jawa

Cara Membuat:

1.Kisar ketiga-tiga bahan tersebut menggunakan pengisar kering.

2.Kisar jangan terlalu kasar sangat. Nanti nak sental kat badan sakit pula kulit.Dan jangan halus sangat nanti tak terasa scrubnya.Yang ini boleh simpan.dalam 1week, tak berkulat pun kalau simpan lama-lama Insya Allah.Lembut mulussss badan uoolss nanti.

3. Kemudian campurkan dengan pes asam jawa,bukan air asam jawa tau. Tapi pastenya. Saya guna brand Adabi..senang sebab tak berbiji.Yang campur dengan asam jawa ni kita campur bila kita nak guna je tau.Kalau tak nak guna tak perlu campur dengan asam jawa.

4.Gaulkan.. Tengok teksturnya.. Memang best disental kat badan, buang daki atau kulit mati.Ok ini hasilnya.

 

Boleh tengok video tu ya

Selamat Mencuba! semoga bermanfaat.

Sumber: Norliza Mohd Salleh