Sesekali ubah selera keluarga masak makanan cina sedap juga. Boleh cuba buat sendiri di rumah Chee Cheong Fan Udang yang meleleh makan dalam mulut ni. Chee Cheong Fan udang ni biasa dijual di kedai dimsum atau kedai sarapan. Kadang dimakan bersama yong taufu. Bila buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Li Yow ini.
Satu lagi resepi yang senang sangat nak buat. Kalau di kedai sarapan cina atau kedai dimsum, mereka menggunakan kain untuk buat Chee Cheong Fan ni. Kalau pakai kain, chee cheong fan yang dihasilkan akan lebih nipis. Lagi senang nak leleh dalam mulut.
Bagi kita yang home cook ni, pakai ja alat dapur mana yang boleh kita cari. Saya buat dengan menggunakan tray seperti dalam gambar. Cuma perlu bersabar skit sebab kita nak ratakan air tepung senipis dan serata mungkin.
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air
* Kacau sehingga sebati. Sebelum dikukus, kacau lagi.
Bahan-Bahan (Kuah)
1 cawan air
3 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu besar gula
* Campur semuanya dan didihkan kuah.
Rujuk gambar untuk cara-cara nak buat.
1. Tray besi yang dioles minyak. Tak perlu banyak. Sekadar nak bagi licin ja.
2. Letak elok-elok dan rata. Kena adjust ke kiri ke kanan supaya air tepung dapat tutup semua permukaan.
3. Jangan letak air tepung terlalu banyak. Buat senipis mungkin.
4. Letak udang. Kalau udang kecil, masa kukus dikurangkan.
5. Kukus selama 1 minit 30 saat. Kalau udang kecil, adjust waktu kukus.
Ads
6. Angkat tray dan buang air lebihan jika ada.
7. Cedok perlahan lahan. Gulung udang.
8. Seperti ini gulungannya.
9. Letak kuah.
10. Sedikit bijan.
11. Sedikit daun bawang.
Ads
12. Sedikit bawang goreng.
13. Dan sambal udang untuk lebih rasa. Ni beli kat cosway.
Info Ekstra!
Cara ni bagi yang tak ade kukus. Boleh guna kuali dan penutup. Janji dapat tutup bekas tu.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan atau lebih. Boleh tambah bahan jika keluarga kita ramai.
Senang ja. Tutup mata pun jadi.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Sup DUMPLING Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Makan 40pcs!
Ads
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi masakan cina Chee Cheong Fan Udang SEDAP, yang meleleh makan dalam mulut! Buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Ramai yang suka makan donut, terutamanya anak-anak. Buat mak-mak yang selalu buat donut tak jadi tu, tak gebu, keras dan sebagainya. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Dijamin jadi, naik kembang elok donutnya, senang tak perlu rehatkan doh dan paling penting dah sejuk pun tetap lembut.
“Bosan ke tu asik makan nasi je..Nah resepi donut 5 bahan, dijamin jadi dengan jayanya.”
“Resepi ni kompom jadik ye.Kepada yang kengkonon rasa tangan kejung tu buat kuih apa pon tak jadi, jangan risau yang ni kompom jadik. Jangan derhaka resepi ni, dijamin donut naik elok dah sejuk pon lembut”
“Ok nah amek resepi ni.Resepi donut tanpa perlu rehatkan doh.Donut gebu gebas uli tangan.”
Bahan-Bahan: (Nak banyak gandakan je)
Bahan A
2 sudu besar Yis
2 sudu besar Susu pekat
3/4 cawan Air suam
1 sudu teh Garam
-Bahan A di atas campurkan dan biarkan campuran yis tu kembang.
Yis kena bebruih nampak dia macam mengembang dalam air.
Bahan B
2 sudu Marjerin
2 cawan Tepung gandum
-Gaulkan bahan B di atas. Guna tangan je.
Cara Membuat:
1. Campurkan bahan A dan bahan B. Campuran air Tu letak sikit-sikit ye Yang sesuai je, jangan letak semua takut terlebih air. Agak-agak je tau.
2. Uli guna tangan je sampai takde adunan melekat dekat tangan.
3. Bulat-bulatkan doh jadi lebih kecil.
4. Buat bulatan kecil dekat tengah-tengah. Tarik-tarik guna jari je.
5. Dah siap boleh terus goreng. Tengah-tengah goreng nanti sure donut kembang.
6. Boleh salut gula, coklat atau anything yang suka. Macam sis siap buat donut inti Cadbury lagi.
Info Ekstra!
Api tak boleh perlahan sangat tak boleh kuat sangat kenà agak-agak. Masuk kan donat masa minyak betul-betul dah panas, tapi bukan dengan api yang besar. Api sederhana je.
Ok selamat mencuba!
Kita dah cuba dan menjadi resepi daripada Shima Chym ni.
MW: Mak-mak yang selalu buat donut tak jadi tu, boleh cuba resipi ni. Mudah nak buat, tak perlu rehatkan doh boleh terus goreng. Paling penting dijamin jadi, donut naik elok dah sejuk pun tetap lembut.
Kadang tak perlu nak bahan-bahan yang beria nak jadikan masakan kita nampak istimewa, lain daripada yang lain. Kalau pandai olah, menu sebiji telur pun kita boleh jadi ‘special’, nampak cantik dan sedap buat anak-anak teruja nak makan.
Salah satu yang boleh dicuba seperti cara mudah buat roti telur gebu seperti yang dikongsikan oleh Puan Leeyann Yap ini.
“Mai, kita cuba sarapan yang special sikit.Tapi cara ni mudah je.Sedap tau, anak anak suka sangat.”
Bahan-Bahan:
Telur
Roti
Kicap manis
Lada Sulah
Cara Membuat:
1.Asingkan telur putih dan kuning.
2.Pukul telur putih hingga kembang.
3.Letakkan telur putih tu dekat roti, baru letak telur kuning (slow slow letak ye).
4.Bakar Dalam oven 160°C / 13 minit.
5.Bila dah siap, letak sikit kicap manis dengan lada sulah.
MW: Mudah sangatkan nak buat. Kalau mak-mak nak buat kelainan, untuk anak-anak dan suami suka makan, boleh cuba cara yang dikongsikan ni. Sesuai untuk dibuat sarapan mahupun minum petang.
Resipi Penkek Souffle Jepun ini pasti dapat memenuhi selera seisi keluarga termasuk anak-anak. Bila anak-anak semua ada di rumah, masalah yang sama sedang dihadapi oleh mak-mak; apa lagi yang boleh disediakan di rumah untuk anak-anak dan suami. Antaranya penkek, macam-macam jenis penkek dah cuba. Ha…apa kata kali ni cuba buat Penkek Souffle Jepun pula. Sangat gebu dan lembut kejadiannya, pasti anak-anak suka.
Resipi ini telah dikongsi oleh puan Raihatul Wardah di facebook miliknya; https://www.facebook.com/wardah7474. Resipi ini adalah versinya sendiri selepas menggabung dan mengolah beberapa resipi yang diperolehnya di media sosial.
Cubalah, Resipi Ini Guna Enam Bahan Saja!
Bahan A:
3 biji Kuning Telur
2 sudu besar susu segar @susu penuh krim@susu sejat
1.Gaul sebati bahan A di dalam mangkuk menggunakan hand whisk/senduk.
Pukul bahan B menggunakan mixer sehingga adunan betul-betul kembang ( soft peak). * adunan kelihatan seperti bertanduk dan apabila adunan diterbalikkan ianya tidak akan tumpah daripada mangkuk.
Campurkan adunan A dan adunan B. Kacau perlahan sehingga adunan sebati.
4. Letakkan sedikit minyak ke atas frying pan dengan rata. Kemudian tuang sedikit adunan tersebut ke atas frying pan, menggunakan senduk bulat atau plastik nozel.
5. Tutup sebentar frying pan (1-2 minit) untuk mendapat penkek naik dengan cantik. Gunakan api sederhana untuk memasak penkek tersebut.
6. Terbalikkan penkek untuk mendapat tekstur dan warna yang sekata.
7. Bila semua telah masak, bolehlah hidangkan dengan sos coklat untuk menambah lagi keenakannya. Atau boleh gunakan sos lain yang disukai oleh keluarga seperti sos strawberi dan sebagainya. Penkek ini sangat lembut dan sedap…sesuai dimakan bila-bila masa. Selamat mencuba.
Pelajar tingkatan tiga trauma dipercayai Dirogol dua pelajar senior di dalam kelas dan dirakam video. Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di Alor Gajah dilaporkan mengalami trauma teruk dan enggan ke sekolah selepas dipercayai menjadi mangsa rogol bergilir-gilir oleh dua pelajar lelaki senior.