Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah! Perkongsian yang diluahkan oleh Puan Nurul Izzah Zainol menenerusi akaun Facebooknya memberi banyak pengajaran buat para ibu bapa di luar sana.

Ibu bapa boleh membantu anak-anak mereka melalui proses perceraian dengan memastikan suasana di rumah adalah stabil.

Keperluan fizikal dan emosi anak-anak perlu dipenuhi dan mereka mesti diberikan sokongan. Justeru itu ibu bapa perlu menjaga keperluan mereka sendiri dan cuba berbincang dengan bekas pasangan mereka sebaik mungkin.

Kanak-kanak akan dapat meneruskan hidup mereka dengan baik jika mereka merasakan yang kedua ibu bapa masih menyayangi mereka.

Komen Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah! Mak Ayah Depan Mata Tak Mampu Mendidik Anak Bebas Bergaul   

Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah!

Pada kebiasaanya masyarakat akan menganggap apabila berlakunya perceraian dalam keluarga maka akan berlakunya kekecohan dan anak-anak pula akan terbiar.

Seperti mana yang dikongsikan oleh Puan Nurul Izzah, banyak perbezaan antara ibu bapa yang bercerai berai dan juga ibu bapa yang tidak berfungsi walaupun anak-anak di depan mata.

Namun bukan semua pasangan yang bercerai mengabaikan anak-anak. Malah ada di kalangan mereka yang bercerai anak-anak dijaga dan diasuh dengan baik. Ibu bapa pula sangat profesional dalam membesarkan anak-anak walau mereka tidak tinggal sebumbung.

Ada pula ibu bapa yang tinggal bersama namun tidak menjalankan tanggungjawab yang sempurna dan akhirnya anak-anak bermasalah.

BROKEN FAMILY VS DYSFUNCTIONAL

PARENT

“Kenapa tak nak bercerai?”

Klien: “ Saya dah tengok anak-anak murid saya yg bermasalah disebabkan mak ayah bercerai”

Saya: “Are u sure anak2 bermasalah sebab mak ayah bercerai?”

I can prove it is wrong.

Saya pernah pergi melawat ke salah satu buah sekolah yang menempatkan kanak-kanak yang mengandung luar nikah. Ada 1 kes, dua orang sekali adik beradik yang dimasukkan ke situ. Si kakak 15 tahun, sedang mengandung 7 bulan manakala si adik darjah 6 baru sahaja bersalin masa hari saya sampai.

“Mak ayah bercerai?”

IKLAN

“Taklah, ada je.”

Kami pun berbual lebih mendalam tentang kejadian 2 beradik yang sampai mengandung luar nikah tu. Iya, pergaulan bebas dan tidak diawasi mak ayah. Even ‘Projek’ pun dibuat di rumah sendiri. Si ibu habis kerja waktu pejabat, terus malamnya berniaga. Tak sempat tengok perihal anak-anak. Si ayah, menganggur, duduk rumah tak buat apa sampai anak-anak buat projek di rumah pun tak diambil tahu.

Kes kedua.

Ketika saya buat field work kajian mengenai kanak-kanak dalam institusi tahanan. Salah seorangnya kanak-kanak yg ditangkap sebab curi motor.

“Macam mana sampai boleh nak curi motor tu?”

“ Ala, dah lama dah buat, kali ni plak kantoi. Ayah saya yg ajar saya. Tapi malam tu ayah saya tak kena pulak!” Nada macam tak puas hati.

“Mak ayah bercerai?”

“Eh taklah, mak ada je jaga adik-adik 2 orang. Malam kena tangkap tu mak bersalin”

“Tinggal kat mana?”

“Tinggal kat rumah setinggan tapak orang buat rumah tinggi tu”

2 kes saja dulu saya cerita daripada berpuluh-puluh responden kami. Dan soalan latar belakang keluarga memang kami kena tanya untuk buat analisa.

Bila data keluar, those anak-anak yg bermasalah umumnya bukan daripada broken family jika broken itu ditafsirkan sebagai mak ayah bercerai berai. Majoriti datang dari keluarga mak ayah yang ada depan mata dan tinggal bersama.

COMMON EXCUSE

Sebagai peguam syarie, common sangat saya jumpa alasan tak sanggup nak bercerai takut nanti beri kesan buruk pada anak-anak. Takut anak memberontak, anak tak menjadi, anak akan ikut jejak mak ayah yg kononnya failed parenting sebab bercerai.Tambah-tambah dengan isu yg sedang viral sekarang ini kesan daripada mak ayah bercerai.

IKLAN

Kawan-kawan, failed parenting tu bukan pada status hubungan mak ayah. Divorced or Married. Cukuplah refer balik 2 kes di atas untuk jadi contoh failed parenting. Ada mak ayah depan mata tetapi tidak mampu mendidik. Ada mak ayah depan mata tidak mampu memberi teladan. Ada mak ayah depan mata tidak mampu sediakan keperluan asas untuk well being anak-anak.

FAILED PARENTING

Tinggal bersama tak semestinya ia lebih baik untuk anak-anak. Jika tinggal bersama tapi yg ditonjolkan akhlak yang buruk, perangai syaitan, ajar pulak anak perkara maksiat dan mungkar, hari-hari drama pertengkaran maki hamun antara mak ayah, WTH lah ini dikatakan ‘LEBIH BAIK?”

Bahkan inilah genuine failed parenting!

“Tapi, suami saya baik je dengan anak-anak saya. Dengan saya je dia jadi macam tu. Saya taknak pisahkan anak-anak saya dgn bapak diorang.”

Kak long, dah siapa suruh pisahkan. Yang berpisah tu mak ayahnya. Anak-anak tu bagi jelah unlimited access kat bapaknya. Ha nak bagi bermalam setiap minggu pun bagi lah. Kak long pi lah holiday ke me time ke. Bezanya tak tinggal sekali je, nak jumpa nak overnight dengan anak-anak bagi jelah sekerap mana pun.

Giliran penjagaan anak ni boleh manage. Boleh atur. Tu belambak contoh divorced parent yg successfully maintain good relationship dgn anak-anak even masing-masing dah kahwin lain. Menjadi elok pulak tu anak-anaknya tu.

Ibu ibu bapa-bapa sekalian,

Yang broken family tu bukan pada divorced parent atau tak.

Broken tu apabila wujudnya dysfunctional parent even 24 jam depan mata anak-anak.

“Diri Bahagia Baru Kita Tenang Uruskan Anak-Anak” Warganet 

Menerusi ruangan komen ramai yang berkongsi pendapat mereka tersendiri!

Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah! Mak Ayah Depan Mata Tak Mampu Mendidik Anak Bebas Bergaul    Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah! Mak Ayah Depan Mata Tak Mampu Mendidik Anak Bebas Bergaul   

Mingguan Wanita : Benarlah apa yang dikongsikan ibu bapa yang membentuk peribadi anak-anak. 

Sumber Kredit : Facebook Nurul Izzah

Sumber Foto : CANVA

IKLAN

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN MW & EPAL

Bercerai Berai Tak Semestinya Anak Bermasalah! Mak Ayah Depan Mata Tak Mampu Mendidik Anak Bebas Bergaul   

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery