Hidup ini tak perlu terlalu nak perfectionist sangat. Nanti susah, makan diri sendiri sebab kita juga yang akan stres. Kalau duduk seorang diri lain cerita tapi bila dah ada anak-anak.

Kadang-kadang, nak perfectionist sangatlah kita jadi stres, suka membebel dan marah-marah. Semua tak kena di mata dan mahu ikut cara kita.

Sementelah bila dah berkeluarga dan ada anak, jangan harap nak perfectionist sangat. Bukan setakat mak-mak yang stres, anak pun ikut sama. Perkembangan anak jadi tak berapa elok, kurang kreatif dan sebagainya.

Jadi, kalau rumah bersepah, anak lasak, tak dengar, lambat ‘pick up’, jangan marah. Semua ini ada prosesnya. Lalui saja, kita pun tak stres dan tenang-tenang saja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Rumah Bersepah, Tanda ‘Diserikan’ Anak Kecil, Beruntunglah! Mak Jangan Harap Bersih 24 Jam

Jangan Stres Anak Lasak, ‘Melekat’ 24 Jam Dengan Mak Sebab Kitalah Dunianya, Raikan!

IKLAN

Nak Perfectionist, Jangan Sampai Stres

Buat mak-mak dan ayah jangan la perfectionist sangat ye!

Biarlah anak suka buat sepah sepah rumah, itu tandanya dia aktif dan sihat. Ini la peluang nak didik budaya mengemas, lepas buat sepah ajak anak kemas sekali.

Tak apa anak makan tertumpah tumpah, jangan marah selalu sangat, patut kita puji dia dan galakkan lagi dia berdikari begitu. Boleh makan sendiri tu tanda dia dah pandai berdikari.

Biarlah nak-anak nak lasak sedikit, usah jerit atau tengking suruh dia duduk diam. Layankan sahaja sebab anak yang sentiasa aktif ni bagus untuk tumbesaran otak dia. Bakal ada growth mindset nanti tu.

IKLAN

Tak apa anak tak mahu ikut arahan, jangan cepat tersinggung. Nak jadi ibu ayah hati tak boleh tisu, kena kental. Anak yang susah ikut arahan ni selalunya ada Strong Will, rahsia orang berjaya tu.

Kalau anak lambat sikit belajar, tak apa, usah stress sangat. Proses tarbiah memang akan makan masa sikit, sebab tarbiah yang berkesan menusuk ke dalam hati dan jiwa bukan setakat lekat di akal je.

Serius. Kalau sikap nak perfect ni hilang comfirm kita akan jadi susah nak stress, susah nak marah marah dan susah giler nak menjerit.

Malah, perfectionist juga adalah pembunuh senyap otak kreatif & perkembangan coping skil anak-anak.

Jangan biarkan sikap perfect kita tu buat kita jadi keras hati dan buta hati dalam mendidik anak sudahlah.

IKLAN

Mingguan Wanita : Ssemua mak akan lalui perkara yang sama. Masing-masing ada cara nak handle dan ikut keupayaan diri. Tak perlu malu pun dan jangan nak perfect sangat.

Sumber: Mohd Fhais Salim

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita