Membasuh pakaian, jemur baju dan melipat, kerja rumah yang paling bosan dilakukan oleh mak-mak. Namun, tidak semua ye. Sebab ada mak-mak yang suka basuh dan jemur, tapi bila bab melipat memang ‘bercinta’ dibuatnya. Boleh jadi sampai seminggu menimbun.

Walau bagaimana pun, membasuh baju dan jemur adalah perkara pertama yang mak-mak buat pada waktu pagi, usai solat dan bersihkan diri. Malah, ada juga yang biasa membasuh pada waktu malam. Paginya, bolehlah terus jemur.

Sedar tak? Dalam kita jemur baju pun kena adabnya. Jangan fikir, semua pakaian yang dibasuh itu boleh dijemur di halaman rumah. Maklum sahaja, hari panas, memang cepatlah kering baju kan!

Kena ingat, sebagai seorang Islam ada adab dalam menjemur, lebih-lebih lagi ‘anak baju’ bukan sahaja milik kita tetapi juga suami dan anak-anak.

Perkongsian daripada Ahlia Fariza boleh dijadikan panduan buat mak-mak atau sesiapa sahaja terutamanya dalam ada menjemur ‘anak baju’. Jangan fikir, halaman rumah kita, tak ada siapa yang tengok dan sesuka hati kita menjemur semua pakaian termasuklah ‘anak baju’.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ajar Anak Adab Ke Rumah Orang, Jangan Buat Macam Rumah Sendiri!

ADAB Dan ETIKA Basuh Baju. Inilah Cara Isteri Muliakan Suami, Anak Belajar Berdikari

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Jemur ‘Anak Baju’ – Biarlah Tempat Tertutup

Nasihat isteri dan anak-anak perempuan kita. Sebagai adab dan maruah ni..

‘Anak baju’ atau lebih formal dipanggil pakaian dalam ialah pakaian terlindung. Namanya pun pakaian dalam, sebaiknya pakaian dalam ini lebih lagi yang wanita punya apatah lagi isteri kita, ibu, adik-beradik perempuan dan anak-anak perempuan kita punya mestilah ada adab dalam menjemur.

ADABnya elakkan dari JEMUR di tempat yang boleh jadi pandangan umum kerana boleh timbul fitnah. Kita orang Islam dan melayu terkenal dengan bermaruah malu dan santun.

Islam, agama yang penuh dengan adab dan akhlak, sangat-sangat memelihara maruah wanita.

Apa yang tidak best dan tidak beradab bila kita yang menutup aurat dan memakai tudung atau orang Islam lain tetapi dalam bab-bab menyidai baju dan pakaian dalam terdedah di jemuran yang boleh di lihat lelaki bukan mahram.

IKLAN

Nama pun pakaian dalam, sudah tentulah harus terlindung. Bagaimana kita melindungi tubuh mereka dari di lihat, sepatutnya begitulah kita jaga juga bab adab menjemur pakaian. Carilah tempat yang agak tertutup sedikit

Jaga Maruah

Menjaga maruah adalah wajib, lebih-lebih lagi kita sebagai lelaki perlu jaga maruah keluarga kita. Pakaian dalam ini kecil dan ringan je, insya Allah cepat kering. Ia bukan jenis pakaian lain. Jarang kita dengar orang guna kain jeans untuk membuat pakaian dalam. Kalau jenis kain ini memanglah lambat kering.

Begitu juga, pakaian dalam sendiri ini bukan sahaja perlu dilindung dari di lihat oleh jiran tetangga dan orang luar lihat BAHKAN kalau keluarga kita,mereka yang bukan mahram dengan isteri kita pun sebaiknya lindunglah.

Baik sepupu, abang ipar, adik ipar atau biras. Apatah lagi, kalau kawan-kawan yang datang ke rumah. Jika mereka tahu nak datang, angkatlah pakaian dalam dan letaklah di tempat yang terlindung seperti bilik stor. Kemudian, bolehlah sambung di bawha kipas atau sebagainya.

IKLAN

Jangan Basuh Bersama

Begitu juga bab basuh baju, kalau sesekali adik ipar perempuan cuti datang rumah kita, biasanya dia suka bantu isteri kita basuh baju.

Pesan pada isteri, pakaian dalam kita jangan letak sekali. Ini maruah dan menjadi satu keaiban kalau adik ipar perempuan kita basuh seluar dalam kita.

Maka, adab dan akhlak adalah yang utama. Moga Allah menjadikan kita mukmin yang terbaik seperti para sahabat yang sentiasa beradab dan sentiasa berusaha menutup pintu fitnah juga menjaga maruah diri. Aamiin.

Us khann
Muhajir Madani

MW: Satu pengajaran dan panduan buat kita semua. Memanglah, kita mak-mak nak bagi scepat kering tapi sebenarnya kena faham adab ini sebab ia berkaitan dengan maruah kita dan keluarga. Jaga-jaga.

Sumber: جلوىء اهليا فاريز

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita