• 2.6K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2.6K
    Shares

Sebenarnya walaupun tiada kabinet dapur, mak-mak tetap boleh buat pantri sendiri dengan cara kreatif agar ia nampak kemas dan tersusun elok.Takdelah stok barangan kering yang disimpan berterabur, bila cari pun susah nak jumpa.

Bukan apa, kadangkala mak-mak ni memang ada niat nak kemas dapur dengan cantik, tapi alasan tiada pantri dan tidak tahu cara yang paling sesuai untuk menguruskannya menyebabkan dapur jadi tak terurus . Mungkin mak-mak boleh tiru cara pengurusan pantri dapur yang dikongsikan oleh Dr Hani Mynis ini.

Berikut antara perkongsian beliau;

#kemasrumahwithhani : pengurusan pantri

“Anak dan suami pun dah tidur. Ada masa santai-santai ni boleh nak update close up pengurusan pantri. Hari tu dah share kita boleh mengadakan pantri di rumah (walaupun rumah sewa ataupun yang tak de build in or ready kitchen cabinet kat rumah) dengan repurpose almari kasut sebagai pantri. Ada kawan-kawan nak tengok lebih dekat label-label yang dibuat sebagai panduan. Juga nak share beberapa tips untuk pantri/almari simpanan stok yang lebih kemas dan organized.”

Tips:

1. Guna Bekas Seragam

Menggunakan bekas yang seragam (dari segi saiz, bentuk dan warna, jika ada tema gabungan dua warna pun boleh tepati tema).

2. Ikut Kategori

Kumpulkan barang dalam kategori masing-masing (contohnya mkanan dalam tin, pasta-pasta, jenis-jenis mi dan sebagainya). Boleh masukkan dalam bakul atau bekas bertutup yang lain (bakul coklat saya datangnya dari kedai Eco.)

3. Label

Label dan label. Paling penting. Walaupun kita sorang je dalam rumah tu yang bukak tutup pantri tu (kita je yang memasak), boleh label semua supaya kita tahu dimana letaknya stok yang dibeli. Dan sebagai panduan untuk tahu stok apa yang habis.

Details untuk setiap label bekas dan bakul di dalam pantri saya ada di dalam caption gambar jika hendak dijadikan panduan.

HAPPY ORGANIZING.

Bakul 1 : TELUR.

Letak di tempah yang mudah dicapai. Tak perlu tunduk-tunduk (atau terlalu tinggi) sebab telur bahan mentah yang selalu digunakan. Elok sebenarnya letak telur di tempat yang terlindung dari cahaya matahari.

Bakul 2: STOCK.

Ini khas untuk barang stok yang cepat habis. Contoh macam santan segera, sardin dalam tin, paste tomyam.

Bakul 1
SOS PASTA; Untuk stok untuk masak pasta contohnya sos prego, tomato dalam tin, cendawan dalam tin.

Bakul 2
PASTA; Untuk mee pasta contohnya spaghetti, lasagna, macaroni

Bakul 3
INSTANT NOODLES; untuk kecemasan (atau kemalasan haha)

Bakul 4
MIHUN/SUUN/MEE SUAH

Bakul 5
STOCK; untuk stok barang yang susah nak habis macam stok garam, kunyit, rempah.

Bakul 6
BAKING; disebabkan saya bukanlah bakers cukuplah bekas cenonet tu untuk simpan barang baking macam coklat masakan, serbuk penaik, pewarna dan lain-lain.

Bakul 7
SNACK; Untuk kudapan-kudapan anak. Elok letak di rak atau bakul paling bawah supaya anak boleh ambil sendiri.

Bakul 8
AQIL; Stock susu anak

Selamat Mencuba! Semoga perkongsian ini bermanfaat buat rujukan mak-mak semua. Jom mengemas!

Sumber: Dr Hani Mynis

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error:
" "