• 8.3K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8.3K
    Shares

Bermula minggu ni pasti ramai yang akan memulakan perjalanan balik kampung untuk beraya bersama-sama keluarga tersayang. Sebelum memulakan perjalanan dan pemanduan, pastikan badan mendapat rehat secukupnya bagi mengelakkan situasi Microsleep yang boleh terjadi.

Jadikan rakaman video viral sebuah kereta myvi berwarna biru secara tiba-tiba memasuki jalan yang bertentangan dan merempuh kereta berwarna putih, baru-baru ini sebagai pengajaran.Pemandu kereta tersebut dikatakan mengalami ‘Microsleep’ akibat terlalu penat.

Sebenarnya ada beberapa tips yang kita boleh diamalkan bagi mengelakkan microsleep ini berlaku.

Berikut antara perkongsian Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris buat pemandu serta pesanan buat penumpang hadapan sebagai panduan;

Pernah tak anda alami situasi di mana anda sedang memandu kenderaan dan tiba-tiba terlelap?

Hanya seketika. Hanya beberapa saat.

Lori yang pada mulanya masih jauh jaraknya tiba tiba berada di hadapan mata.

MICROSLEEP adalah keadaan dimana badan ‘tidur’ buat seketika. Segala input dari deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat diproses otak. Tempoh microsleep adalah antara 1 hingga 30 saat. Ia boleh berlaku walaupun mata masih terbuka. Seperti sebuah komputer, otak telah “shut down”.

Pada kelajuan 70km/h, microsleep selama 3 saat menyebabkan kenderaan menyusur tanpa kawalan sejauh 200 meter. Dalam jarak 200 meter, nyawa boleh melayang dalam sekelip mata. Bayangkan apa yang boleh berlaku apabila kenderaan dipandu pada kelajuan 100 km/h.

Seringkali pemandu memikirkan dia kebal.
“Accident berlaku kepada orang lain. Aku ada skill. Kereta pun elok.”

Keinginan untuk bersama keluarga tersayang yang terpisah buat sekian lama dijadikan motivasi untuk gagah memandu walaupun sudah terlalu mengantuk.
“Aku dah janji dengan anak – anak nak bawa mereka berjalan. Kesian mereka kalau aku lambat.”

Ada juga yang berpendapat jika kenderaan dipandu dengan laju, akan kurang mengantuk akibat kesan ‘adrenaline’ yang meningkatkan upaya ‘fight or flight’. (Fight or flight adalah sitiuasi dimana badan bersedia untuk menghadapi keadaan yang memberhayakan diri: lari atau lawan). Manakala jalan yang berbengkang bengkok seperti di Lebuhraya Karak akan menghilangkan rasa mengantuk kerana pemandu lebih fokus dengan cabaran ambil ‘konar’.

Dua fakta di atas hanya mengundang bahaya. Kesan ‘fight or flight’ hanya seketika sahaja. Sistem badan akan ‘burn out’ dan akhirnya boleh menyebabkan microsleep yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

BERHENTI.
LETAK KERETA DI TEMPAT YANG SELAMAT.
TIDUR.

Tak perlu tidur lama. Lima minit cukup.

Ulang setiap kali anda mula berasa mengantuk. Berhenti berehat setiap dua jam untuk pemanduan jarak jauh.

Untuk penumpang hadapan pula, jadilah co-driver yang baik. Apabila perjalanan bermula janganlah berdengkur sahaja ataupun sumbat earphone di telinga dan layan filem Korea seorang diri.

Cuba lakukan beberapa perkara ini:

1. Bawa bersembang dengan pemandu untuk elakkan rasa mengantuk.
2. Perhatikan cara pemanduan. Jika sudah mula membawa tidak mengikut lorong, tegur pemandu. Cadangkan untuk berehat seketika di stesen minyak.
3. Sekali sekala lihat paparan dashboard pemandu. Adakah pemanduan terlalu laju? Ada tak lampu – lampu amaran yang menyala? Jika ada, tegur.

Berhati hati di jalan raya. Musim perayaan telah bermula. Jangan jadikan diri dan keluarga anda sebahagian daripada statistik kemalangan.

Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris

Semoga perkongsian ilmu ini bermanfaat.Berhati-hatilah ketika memandu di musim perayaan ini.Mohon para isteri temankanlah suami yang sedang memandu, terutamanya bagi perjalanan jauh. Jangan paksa diri untuk terus memandu dalam keadaan badan letih dan mata mengantuk. Ingat, terlelap 2 saat boleh meragut nyawa! Selamat Berhari Raya bersama keluarga tersayang!

Baca juga disini:
Microsleep, 2 Saat Membunuh! Bahaya Terlelap Sewaktu Memandu, Baca Peringatan Doktor Situasi Ini

Sumber:Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error:
" "