Rahsia buat minuman ini memang sesuai untuk ibu hamil dan yang nak latih anak-anak kecil berpuasa. Dengan izin Allah, anak boleh puasa penuh. Tak perlu 'bersilat' di dapur awal pagi, haaa... ibu boleh cuba petua tahan lapar yang Puan Nana Ruzanna‎ kongsikan ini...

Ramai yang tanya macam mana saya boleh bertahan puasa sampai 19 jam lamanya. Dah la pregnant pulak tu. Buat anda semua, kat sini saya nak share apa yang saya amalkan sepanjang saya puasa. Saya start amalkan puasa hari ketiga sebab baru tahu tip ni. Memang ada beza sangat dengan puasa yang terdahulu. Alhamdulillah walaupun bersahur tak makan nasi, (memang tak lalu makan berat disebabkan jarak antara berbuka dan imsak hanya 5 jam sahaja) InsyaAllah perut rasa kenyang je sepanjang hari. Badan tak letih sangat. Bila berbuka pun tak gelojoh makan macam-macam.

Cuma Perlukan 3 Bahan ini:

Kurma 5 biji

Air masak setengah cawan

Susu segar satu cawan

Kurma tak kisah nak letak banyak mana tapi digalakkan dalam bilangan ganjil untuk ikut sunnah nabi.

Cara nak buat:

1. Kurma dibuang biji dan isinya kita carik-carikkan.

2. Rendam dalam setengah cawan air masak. Biarkan rendam sampai kurma kembang. Biasa saya akan rendam dalam pukul 7pm dan minum masa sahur dalam pukul 2.20am. Buat yang di Malaysia, sebelum tidur itu boleh rendam dah untuk minum ketika sahur esoknya. Kalau rendam sekejap pun takpe asalkan kurma tu kembang.

4. Bila kurma dah kembang, boleh blend dengan secawan susu segar. Minum ketika penutup sahur. Kiranya dah nak imsak baru minum.

5. Jangan lupa selawat ke atas nabi dan doa mohon Allah permudahkan puasa kita. In Shaa Allah perut kenyang dan badan kekal bertenaga sepanjang hari. Untuk anak-anak yang baru belajar nak puasa pun boleh amalkan. Selamat mencuba.

NOTA: Saya nak tambah lagi khasiat amalan ni, susu kurma juga boleh jadi milk booster untuk mommies yang sedang menyusukan anak. For those yg non muslim pun boleh try ok!