Bila susah berumah tangga, patutnya semua hal boleh dikongsi. Bukan hanya soal hati tetapi bab password segalanya pun tidak berahsia. Dan pastinya ramai pasangan suami isteri yang tak kisah berkongsi ID dan password akaun bank masing-masing.

 

Tapi ada juga yang mengambil pendirian sebaliknya. Urusan wang apatah lagi ID dan password sesuatu yang sangat personal dan ini tak akan dikongsi termasuk dengan pasangan sendiri.

 

Namun berdasarkan kisah yang dimuat naik oleh lelaki ini, anda terutama sekali para suami mungkin perlu mengubah pendirian ini.

 

Ini sebagai persediaan agar isteri dan anak-anak tidak berdepan kesukaran sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini pada anda sebagai suami yang juga pencari nafkah keluarga.

 

Baca perkongsian dari Perunding Kewangan Islam yang dikenali sebagai Cikgu Tg Abdul Ghaffar tentang perkara ini.

 

Kalau meninggal semua yang ada akan freeze

 

"Sayang kena hafal Password Maybank2U Abang ni," pesan Cikgu Tg lembut dalam kereta semasa perjalanan pulang ke Port Dickson dari kampung halaman semalam.

 

"Kalau abang meninggal nanti, perkara pertama Sayang kena buat sebelum menangis adalah keluarkan sebanyak mungkin limit harian abang," tambah Cikgu Tg.

 

"Iya insyaAllah bang," jawapannya bersahaja, mungkin memikirkan benarnya kata-kata Cikgu Tg ini tetapi berat untuk difikirkan.

 

"Sayang faham kalau meninggal nanti semua akaun bank, KWSP, Tabung Haji, ASB dan semua institusi kewangan yang ada akan freeze," semestinya dia arif, semasa di USIM dulu dia mengambil jurusan Financial Math dan belajar tentang Muamalat dan Takaful ini.

 

Sekurang-kurangnya isteri ada wang untuk urusan pengebumian

 

"Pernah terjadi satu kes, arwah suami seorang isteri ini meninggal, si isteri dapat keluarkan setiap hari RM5,000 selama 3 hari berturut-turut sebelum akaun bank itu freeze.

 

"Alhamdulillah sekurang-kurangnya si isteri ini telah punyai RM15,000 dalam tangan untuk urusan pengebumian, langsaikan hutang-hutang arwah dan agihkan duit itu sebagai pusaka kepada yang berhak.

 

"Ada jugalah dapat duit sedikit sebelum menunggu DUIT HIBAH TAKAFUL RM100,000 yang ditinggalkan oleh arwah suami beliau diserahkan 4 bulan selepas itu," Cikgu Tg memberikan contoh agar si dia ini betul-betul memahami apa yang Cikgu Tg ingin sampaikan.

 

Bicara ini adalah kisah benar semalam, kami berbincang dalam nada bersahaja namun betul-betul mengambil serius tentang hal ini.

 

Sila bincangkan sementara masih tidur di katil bersama

 

Buat para isteri di luar sana, berapa ramai dikalangan kalian mengetahui ID dan PASSWORD akaun bank suami kalian? Jika belum, bincangkanlah tentang hal ini.

 

Hal tentang masa depan bukan setakat bincang anak-anak akan datang nak sekolah di mana? Raya tahun ini nak pakai baju warna apa? Hujung minggu nanti nak beli barang dapur berapa bajetnya?

 

Hal tentang PENINGGALAN perlu difikirkan sama, saat Allah masih lagi beri peluang kita tidur atas katil bersama. Kerana apabila kita dijemput Ilahi, sangat berbeza mereka yang punyai PERANCANGAN dan mereka yang tiada langsung PERBINCANGAN.

 

Ramai yang terkejut tidak terkata dan terus buntu tidak tahu ingin buat apa jika sewaktu hayat ini tidak pernah mereka berbicara tentang KEMATIAN. Walhal ia adalah suatu KEPASTIAN.

 

Fikirkan teman-teman, telah ramai kawan-kawan kita pergi pada usia sebaya kita. Kita tidak terkecuali, suatu hari nanti pasti akan mengadapNya jua.

 

Mengingat Untuk Sama-sama Beringat

- Cikgu Tg -

Calon Jenazah

Anak, Suami dan Ayah Kepada 3 Orang Anak Kecil.

 

 

Sumber: Facebook Cikgu Tg Abdul Ghafar