• 7K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    7K
    Shares

Selalunya anak kecil akan tantrum kalau dia dah biasa dapat apa yang dia suka tetiba mak ayah halang dia daripada dapat barang ikut kehendaknya. Haaa… jangan nak salahkan orang lain ya, cuba anda ikut cara Puan Ninnie Kiddielove Bundle. Memang bagus sangat nak ajar anak-anak dari kecil daripada terus mengamuk tempat orang ramai.

Firash ni memang dari kecil lagi kami didik dia kalau nampak mainan kat mana-mana toyshop, kedai DIY, kat kaki lima dia akan tengok je sambil kata: “Umi, ni orang punya kan. Pernah kami lalu depan kaki lima, ada sorang makcik ni main-main kan keta control depan dia, pastu kata adik nak ni tak? Si firash ni tengok muka umi dan kata umi, yang tu orang punya kan. Hahhahaa

Sebab masa dia kecik dulu (masa tu dh faham apa yg kita bgthu) bila dia nampak banyak toys kat kedai, dia kata nakk, daddy akan terus cakap tu orang punya, tak boleh ambik.

Kalau kami nampak dia nak sangat benda tu (dia tak mengamok guling-guling tapi mata dia macam berair, muka nampak frust) so kami faham la yang dia nak sangat benda tu especially geng-geng giant truck macam excavator, bulldozer, dump truck,daddy akan belikan TAPII bukan beli depan mata dia,bukan dia yg pegang dan bwk mainan tu ke kaunter. Kalau dia kata nak book, barulah kami izinkan dia bawak sndiri buku tu ke kaunter. Kami lagi suka belikan buku sebenarnya.

Cara Tebaik Yang Ini Praktik

Umi akan alihkan pandangan dia ke tempat lain dan daddy yang akan ambik mainan tu and bayarkan.

Bila mainan tu dh ada dalam plastik, dia takkan perasan yang tu toys yang dia nak.

Bila dh smpai rumah, mainan tu akan kami letak depan tv atau atas meja (tempat yg dia senang nak nampak). Mula lah buat muka sengih manis macam nak jilat je muka manis tu.

Mak mertua ninnie yang ajar petua ni. Kalau nak beli mainan kt anak, jangan beli depan mata dia.

Kalau tak nnti dia akn terbiasa bila nampak je toys, nak time tu jgk.
Kalau tak dapat ngamuk dalam kedai tu juga. Budak-budak kannn. Bukan dia tahu barang tu mahal ke murah. Nak-nak hrga toys sekarang mahal kot, takkan tiap kali lalu kedai mainann kita nak kena belikan.

Sampai lah sekarang Firash tak de nak ngamuk-ngamuk, merajuk bila nmpak toys banyak-banyak kat kedai. Semalam bawak dia dan Raisya masuk DIY. Si adik pegang patung barbie. Boleh pulak si Firash ni jerit kat adik, “adikkkkk, tak boleh ambik, yang tu orang punya!! Sampai menangis-nangis adik dia marah mcm tu (si firash ni mmg bajet abanggg kawasan sgt bila adik dia buat salah).

Hehe sekian untuk hari ni. Lain orang lain caranya. Ini cara Umi untuk elakkan anak tantrum in public. Alhamdulillah cara ni masih berkesan untuk anak kami setakat ni.

Kat Raisya pun kami buat jgk cara ni. Tapi dia tak faham sangat lg. Dia suka ikut kepala dia je sbb kecik lagi kot hahhaa. Guling sana guling sini tu memang hobi dia. Bukan sbb nak barang, tapi dia tak suka orang dukung atau pegang dia masa berjalan. Tapi memang bajet diva kot nak jalan sendiri nak bebas. Haha. Hat tu memang tak leh nak buat apa dah. Mata kita kena perhatikan je mana dia nak pegi.

Artikel Berkaitan

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error:
" "