Sabar adalah kunci utama dalam sesebuah perhubungan selain daripada kesefahaman. Mungkin mudah untuk dituturkan perkataan sabar itu tapi agak sukar untuk dilaksanakan.

Namun percayalah sifat sabar dalam perhubungan akan menjadikan anda dan pasangan serasi bersama untuk hidup bahagia hingga hujung nyawa.

Cubalah Bersabar Dengan Cara Ini

* Tetapkan dalam minda anda bahawa anda perlu banyak bersabar. Ia mungkin kedengaran sukar kerana setiap orang mempunyai tahap kesabaran yang tersendiri. Namun percayalah dengan menetapkan pada minda anda akan lebih tenang menghadapi apa jua situasi.

* Cuba bertenang dalam situasi yang boleh menggugat kesabaran anda. Ambil perhatian terhadap tindak balas emosi, fizikal dan mental untuk menghadapinya supaya anda boleh belajar mengenali cara di mana anda bertindak balas terhadap cabaran tersebut. Memahami bagaimana anda bertindak balas kepada perkara-perkara yang mencabar kesabaran anda adalah sama seperti menghadapi cabaran dalam hubungan suami isteri dan belajar untuk mengamalkan dan menggunakan kesabaran.

* Lebih bertolak ansur dalam hubungan dan ingat bukan semua yang anda mahukan anda akan dapat. Tidak sabar dan marah biasanya berlaku kerana hasil daripada jangkaan yang tidak memuaskan hati manusia. Ada ketika kehidupan adalah di luar kawalan dan tidak semua yang kita rancang akan berlaku dengan jayanya.

* Bermonolog atau tenangkan diri anda dengan kata-kata positif terhadap diri sendiri. Apabila isu-isu hubungan yang menguji kesabaran anda timbul, fikiran anda mula bercelaru dan sifat marah mula membelengu. Cuba bertenang dan berfikir dengan waras supaya anda lebih sabar. Sebagai contoh, jika anda merasakan bahawa anda mendapati tidak sabar semasa perbincangan dengan pasangan anda, anda mungkin boleh berkata kepada diri sendiri, "Saya mampu mengamalkan kesabaran, dan saya akan bertenang dan mendengar."

* Semak ego anda. Kadang kala ego memainkan peranan dalam menentukan tahap kesabaran seseorang.  Dalam kehidupan sebagai suami isteri, setiap keputusan perlulah dicapai dengan kata sepakat dan bukan hanya dengan ego daripada sebelah pihak sahaja.

* Menggalakkan komunikasi terbuka. Komited untuk mengamalkan kesabaran walaupun dalam menghadapi perkara yang anda mungkin tidak bersetuju atau mungkin tidak mahu mendengar. Hubungan memerlukan komunikasi terbuka dan jujur yang membuatkan kedua-dua pihak selesa dengan perkongsian perasaan dan pemikiran.  Asalkan tiada yang cuba menegakkan benang yang basah, hubungan anda dan pasangan pasti baik.

* Tentukan berapa banyak kesabaran anda adalah disebabkan oleh keinginan anda untuk merasa betul atau mempunyai perkara yang mengikut perancangan anda. Untuk meningkatkan tahap kesabaran, anda hendaklah mengakui bahawa hubungan yang melibatkan 2 orang akan mempunyai perspektif yang berbeza dan anda adalah hanya sebahagian daripada persamaan.

* Setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Begitu juga dengan pasangan anda. Anda dan pasangan perlu berkerjasama dalam memastikan hubungan suami isteri Berjaya. Belajar bersabar dengan memberi tumpuan dan prihatin kepada usaha anda dan pasangan untuk saling melengkapi antara satu sama lain.

* Perhubungan memerlukan dua orang yang saling menyayangi. Untuk mengukuhkan lagi perasaan sayang, anda dan pasangan perlu meningkatkan tahap kesabaran melalui usaha anda sendiri. Audit diri, ambil masa dan fikir apa yang perlu anda lakukan untuk mengamalkan sifat sabar dalam perhubungan.