•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cermin dapur rumah anda yang biasa-biasa tu sebenarnya boleh ditukar jadi luar biasa hanya dengan sedikit effort saja. Mirror Sticker yang boleh anda D.I.Y (Do-It-Yourself) sendiri salah satu penyelesaian dalam usaha mencantikkan cermin tingkat di ruangan dapur anda.

Manfaatkan Perkongsian daripada Cik Puan Suhana Mat Rasu yang menjelaskan cara-caranya ikut langkah demi langkah. Paling seronok nak kongsi di sini, rupanya bukan seorang suri saja dah terjebak dengan DIY mirror sticker ni, Cik Puan Amka Arith, Cik Puan Nor Haslawati Saad, Cik Puan Umie Harun, Cik Puan Riena Erynna malah Cik Puan Ekin Omar pun terjebak sama!

DIY cermin dapur

DIY cermin dapur

Cik Puan Suhana Mat Rasu

Bahan-bahan

Mirror sticker (wallpaper untuk cermin) beli dari Mr. DIY. 1 roll saiz 90cm X 2m.
Harga RM23.50, cukup segelung ni untuk tingkap 2 panel
Air yang dicampur sabun
Gunting dan pen marker

Cara-caranya

1. Keluarkan cermin dari framenya. Cuci bersih so masa nilah akak excersice. Mana tak pernah cuci tu bolehlah bawak-bawak dicuci ye.
2. Letak cermin atas gulungan mirror sticker ambil marker pen dan lukis ikut bentuk cermin dijadikan sukatan untuk mudahkan masa proses nak dipotong nanti. Potong miror sticker ikut panjang dan lebar yang telah ditanda.
3. Basahkan cermin dengan air yang bercampur sabun sikit. Nak wangi tambahlah syampu anak ya.
4. Buka kepingan plastik dari mirror sticker yang telah dipotong. Plastik lapik ni sangat nipis kena betul-betul tengok untuk kopek tu.
5. Tampal pada cermin, ratakan elok-elok. Gunakan kain untuk tolak mirror sticker dari tengah ke tepi disamping hilangkan gelembung udara (air bubble) jika ada. Pasang mirror sticker ni pada SALAH SATU bahagian cermin sahaja.
6. Cermin yang telah siap dipasang mirror sticker letakkan kembali di tempat asal iaitu di frame tingkap.

Nota Gambar

Tu gambar bahagian dalam dan luar tingkap setelah dipasang mirror sticker. Mudah sahaja nak pasang. Kos murah dan tak makan masa yang lama pun. Cantik juga so tak adalah orang nampak nyata dari luar rumah sebab dah ditampal mirror sticker tu. Bolehlah anda cuba nanti. Kiranya ini projek DIY untuk sambut Raya Haji depanlah ya.

Mak-mak Lain Pun Terjebak Sama, Kau Bila Lagi?

Cik Puan Amka Arith

“Dah siap sepenuhnya. Kena sabar gak pasang benda ni.Tadaaaaaa.. modal hanya RM18 je. Beli kat Mr.DIY”

 

Cik Puan Nor Haslawati Saad

“Dah terjebak juga…

Asalnya nak letak hitam putih. Hari jumaat pergi banyak lagi. Boleh pulak hari ahad dah habis.

Tiles stiker…Oleh kerana tiles dapur dah bercorak.. Kita tampal kat cermin la.
Boleh cover aurat dalam rumah masa memasak.Toilet pun dah jadi mangsa stiker viral ni. Habis kedai eco kena serbu.”

 

Cik Puan Umie Harun

“Terjebak juga..”

 

Cik Puan Riena Erynna

“Kita pun nak juga tingkap dapur comel²…hehehe”

DIY cermin dapur DIY cermin dapur

 

Cik Puan Ekin Omar

“Tingkap berwajah baru..Bamboo leaf

Akhirnye siap juga buat glass film nie.
Nak buat corak menegak kat atas tak boleh sebab lebar tak cukup panjang so kita melintang jelah, janji ok.

2 hari lepas saya ada post dalam proses buat benda alah ni. Lepas tu ramai yang minta saya post nak tengok bila dah siap sepenuhnya. Ok, saya tunjuk kat semua..nilah hasilnye. Terapi mata dengan kehijauan daun-daun..Nak masak pun tenang je rasa.. Love green…sejuk mata memandang.”

Mudahkan cara nak DIY cermin dapur ini. Selepas tahu cara-caranya mesti mak-mak pun dah ready nak ke kedai DIY dan bawa pulang mirror sticker, tampal terus di cermin dapur. Lagi teruja bila tengok mak-mak yang turut sama terjebak mencuba mirror sticker yang viral ni.

Sumber/Foto: Suhana Mat Rasu, Amka Arith, Nor Haslawati Saad, Umie Harun, Riena Erynna, Ekin Omar (Kelab Kaki D.I.Y) via Mingguan Wanita

Artikel Berkaitan

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error:
" "