
Bila masak dengan kaedah membakar tak kiralah ikan, ayam, sotong, udang dan sebagainya, memang sedap jika menggunakan bara arang. Aroma dan rasanya jadi lebih umpph!. Namun, perkara yang sering menjadi kekangan buat mak-mak ialah agak leceh dan lambat untuk menghidupkan bara arang.
Sebenarnya ada cara mudah untuk mempercepatkan arang menjadi bara iaitu dengan menggunakan bekas telur dan minyak masak terpakai.
Cara dan kaedah ini dikongsikan oleh Encik Sabaruddin Mohd Noor sebagai panduan;
Cara mudah sediakan bara untuk panggang.
Bahan Diperlukan:
Bekas Telur
Bekas Pemanggang
Minyak Masak terpakai
Cara Membuat:
1. Letak bekas telur yang dipotong ikut saiz pemanggang.
2. Tuang minyak masak terpakai atas bekas telur.
3. Nyalakan bekas telur.
4. Letak arang atas bekas telur.
5. Biarkan terbakar hingga jadi bara.
6. Sedia untuk memanggang.
Baca Lagi Di Sini:
Cara Mudah Bakar Ikan Dengan Arang, Letak Dalam Periuk Masak Atas Api Dapur!
Resipi Jilat Jari Ayam Perap Mayo, Digoreng Boleh Dibakar Lagi Sedap!
MW: Jadi kalau rancang nak buat bbq nanti, boleh cuba tip dan cara yang dikongsikan ini.Memang mudah dan arang cepat menjadi bara bila gunakan bekas telur dan minyak masak terpakai.
Sumber : Sabaruddin Mohd Noor
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Pokok Viral, Jimat Kos Tak Sampai RM25!

DIY memang menjimatkan belanja berbanding beli yang dah siap. Tidak dinafikan kehijauan pokok-pokok mampu memberi ketenangan dan menaikkan seri pada ruang kediaman.
Akhir-akhir ni, viral dedaun pokok hijau dalam pasu seperti jenis Fiddle Fig Leaf menjadi hiasan pada sudut rumah.Cantik memang cantik, tapi harga nya kus semangat, memang kena fikir berkali-kali, boleh cecah beratus ringgit.
Menerusi perkongsian oleh Puan Fadilah Ariffin, boleh buat sendiri ala-ala pokok yang tengah viral ni. Menariknya lebih menjimatkan dan harganya tak sampai RM25 pun sepasu. Yang penting tetap cantik!
Berikut perkongsian wanita ini sebagai panduan;
“Assalammualaikum. Saya kongsikan barang-barang yang digunakan dan tutorial untuk DIY pokok viral ni.Tapi kali ni saya guna daun Monstera sebab yang daun hari tu dah out of stock.Total Kos RM24.30”
Bahan-Bahan:
Daun ECO (1 paket ada 4pcs)
6 paket X RM2.10
Rumput ECO RM2.10
Rotan Kedai Alat Tulis RM1.50
Kalau tak jumpa rotan, boleh cari batang ni di My One Shop – RM4.50 seikat, ada dalam 10 batang.
Pasu ECO RM2.10
Span Bunga My One Shop RM1.50 X 2 = RM3.00
Dawai Bunga RM1.00 (ada 28)
Tape Bunga RM2.00 (ada 2 roll) Guna 1 Roll je.
Cara Membuat:
1.Mula-mula, bengkokkan batang daun macam ni.
2.Ikat batang daun pada rotan.
3.Ikat jangan selari, biar berselang tinggi rendah.
4.Saya masukkan batu sikit dalam pasu supaya pasu berat.Potong rumput ikut permukaan pasu.
5.Lilit tape bunga supaya dawai tadi terselindung dan nampak kemas, ni gambar sebelum siap nampak serabut. Gambar dah siap lupa nak tangkap.
Siap! Selamat Mencuba!
MW: Semoga bermanfaat. Jadi buat mak-mak boleh lah berjimat, buat sendiri je ‘pokok viral’ ni untuk serikan ruang kediaman.Caranya pun mudah sangat!
Sumber: Fadilah Ariffin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Caranya Goreng KARIPAP Cantik, Kulit Elok Licin Tak ‘Berjerawat’

Kuih karipap antara kuih ‘lejen’ yang menjadi kegemaran ramai. Biasanya nak buat inti yang sedap memang mudah, tapi nak buat kulitnya tu ramai mak-mak yang ‘failed’. Biasanya kalau tak kena cara kulitnya jadi liat, keras dan menggerutu.
Sebenarnya, ada cara untuk hasilkan karipap yang cantik kulitnya, rangup dan sedap, malah warnanya pun elok sekata.
Goreng karipap pun ada cara nohh..Nak dapat karipap yang cantik, tak pecah dan tak berjerawat. Lama dah dok kaji, baru dapat tip ini.
Antara Tipnya:
1. Adunan doh guna marjerin bukan minyak panas dan bancuh dengan air sejuk.
2. Cara saya goreng karipap, letak minyak dalam kuali, buka api, masuk terus karipap tak perlu tunggu minyak panas. Sebelum karipap timbul pusing-pusingkan, supaya ia tak kembung macam belon,senget sane sini nanti susah nak balik balikkan. Pusing lah dua tiga kali dalam masa terdekat.
3. Goreng karipap ni kena pandai main api. Masa mulaa-mula masuk slow kan api. Dah balik kan dua tiga kali, kuatkan api macam biasa. Masa masuk tu tak nak bagi terkejut kulit nye kena minyak panas, naik jerawat. Lepas dah kulit kekuningan sikit, boleh besarkan api. Memang tak serap minyak. Customer saya memang puji karipap cantik, rangup dan sedap.
4. Bagi gorengan yang kedua pula sebab minyak dah sedia panas, saya tutup api dulu sekejap, baru masukkan/goreng karipap yang baru. Selepas itu baru pasang api. Kadang-kadang kalau minyak panas sangat, saya tunggu ambik masa sekejap.
5. Yang penting masa nak goreng tu pastikan minyak tak panas, baru dapat kulit karipap yang cantik.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini :
KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
Tradisi Setiap Kali Ramadan, Wanita Mengandung Dapat Karipap Percuma!
Penjual Karipap Tunjuk Cara Buat Kulit Rangup, Inti Kentang Sedap Dibuat Niaga!
Roti Dah Nak Tamat Tempoh Jangan Kalut Nak Buang, Buat ‘Karipap’ Sardin Celup Tepung Ni
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian tip ini bermanfaat.Jadi kalau nak kulit karipap cantik, licin elok tak ‘berjerawat’, kena pandai jaga api dan pastikan masukkan karipap tak perlu tunggu minyak panas.
Sumber: Tebang Pokok Pokok
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Sotong Saiznya Tak Mengecut & Elak Hanyir, REBUS Sekejap Dengan Asam Keping!

Sotong antara makanan laut yang ramai orang suka. Namun nak masak sotong pun ada caranya barulah saiznya tak mengecut, tak rasa hanyir, elok pejal dan tak liat. Rupanya antara tip nak masak sotong elok kejadiannya, kena rebus sekejap dengan asam keping, sebelum di masak macam biasa ikut citarasa.
Ikut petua dan cara yang dikongsikan oleh Puan Zin Rose ini sebagai panduan;
Saya takde ikan nak buat laksa, ada sotong je nak masak untuk malam nanti. Ambik ni petua nak bagi sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.
Bahan Diperlukan:
4/5 keping Asam keping
Cara Membuat:
1. Mula-mula siang sotong buang semua tulang sotong.
2. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu, supaya senang nanti takde la badan ke lain kepala ke lain. Kepala sotong elok terlekat kat badan sotong.
3. Rebus sotong 5-8 minit bersama 4@5keping asam keping. Isi air sama paras dengan sotong.
4. Selepas tu toskan dan boleh lah dimasak.Buang air rebusan sotong dan tak perlu masuk dalam masakan sebab nanti hanyir.
Hasilnya bila masak sotong tak hanyir dan saiznya maintain tak mengecut. Tak lah nanti masa beli besor sotongnya..bila masak kecik jadinya.
Tip Ekstra!
- Jika nak buat sambal, bila cili dah betul-betul garing baru masukkan sotong. Jangan masak lama sangat nanti sotong akan liat. Sebab sotong yang dah direbus tadi dah separuh masak dah. Lepas 5-8 minit tutup api, confirm tak liat.
Baca Lagi Di Sini:
Jangan Cair Atau Pekat Sangat, Sotong Celup Tepung Rangup Bancuhan Melekat!
MW: Semoga perkongsian petua masakan ini bermanfaat. Jadi jika nak masak sotong pastikan rebus sekejap untuk hilangkan hanyir dan sotong elok pejal, saiznya tak mengecut bila masak nanti.
Sumber: Zin Rose
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI