• 157
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    157
    Shares

Bila cuaca panas tak menentu ni memang sedap dapat makan aiskrim, lebih-lebih lagi aiskrim perisa kegemaran.Sejuk dingin je rasa anak tekak ni. Bagi peminat Aiskrim perisa Lime & Vanilla Solero, yang rasanya lemak berkrim, masam-masam manis boleh cuba buat sendiri aiskrim ni dirumah. Menurut perkongsian Shameema Ahamed, rasanya sedap seperti beli di kedai. Pasti lebih jimat dan berbaloi-baloi. Puas hati buat sendiri.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Saya dengan anak-anak memag suka ais krim perisa Vanilla Lime Solero. Saja-saja duk try and error buat aiskrim rasa camtu. Anak-anak cakap rasa sama dah macam aiskrim tu. Kalau ada peminat aiskrim tu macam saya boleh la cuba try buat iya. Saya buat 2 jenis.”

Aiskrim Homemade Ala Lime & Vanilla Solero

Bahan-Bahan:

✔1/2 cawan gula
✔1/4 cawan gula perang
✔1/2 cawan air + 3/4 cawan susu full cream dutch lady
✔200ml whipping cream (1 kotak kecil )
✔1sudu besar ovellete
✔1sudu besar esen vanilla
✔1sudu besar knorr lime powder (Adjust ikut selera)
✔Pewarna hijau & kuning (campurkan dua-dua warna untuk dapatkan warna hijau limau

Cara Membuat:

1.Campurkan semua bahan-bahan kecuali Lime powder dan masukkan kedalam mesin pengisar (blender) sampai gebu.
2.Kemudian baru masukkan pula lime powder dan blender sekali lagi. Siap. 3.Masukkan dalam acuan aiskrim dan bekukan semalaman dan bole makan keesokkannya.

Aiskrim Malaysia Ala Lime Solero

Bahan-Bahan:

Gula
Knorr lime powder
Air
Pewarna hijau dan kuning (campurkan dua-dua warna untuk dapatkan warna hijau limau)

Cara Membuat:

Campurkan semua bahan diatas dan bekukan didalam bekas ais krim. Sukatan bahan yang ini saya agak-agak je buat.

Selamat Mencuba!

Sumber: Shameema Ahamed

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error:
" "